När du befinner dig utomlands är det troligtvis för att du är på semester, men det kan också vara en affärsresa som ger möjlighet för shopping. När man shoppar som turist är det mycket vanligt att gå till de mest centrala butikerna eller shoppingplatserna, men om du vågar dig längre in i smeten kan du oftast få ta del av det bästa landet har att erbjuda.

Länder är kända för att producera olika saker. I Sverige är det t.ex. mycket intressant för turister med renfällar och stickade lappvantar, medan honung och oliver är en klassiker i Grekland. I Japan kan du njuta av en teceremoni, medan du i Turkiet hittar handmålade kalabass-lampor. Är det ull du är ute efter ska du vända dig till Australien och Marocko istället. Visst går det att hitta produkter i ull i Sverige, men det är något visst med att handla när man befinner sig i ett annat land. Skulle det ändå vara så att du inte har möjlighet att ta dig hela vägen till Marocko finns det många bra alternativ här hemma att välja mellan. Varför inte kika in denna snygga ullmatta som passar perfekt för vardagsrummet såväl som för sovrummet eller hallen.

Hitta guldkornen på din semester

Vill du handla föremål som verkligen är specifika för den land som du turistar i gör du rätt i att hålla dig borta från souveniraffärer och shoppingcenter. Det du istället ska göra är att besöka de platser som lokalinvånarna går till. Länder det länder som Turkiet, Grekland, Marocko och Grekland är det främst marknader som du ska använda dig av. På marknader kan du hitta allt från handgjorda mattor till kryddor, livsmedel, handgjorda väskor och vackra smycken. På många platser är det inte ovanligt att man prutar. Har du mot till dig kan du med fördel förhandla med säljaren, eftersom många utnyttjar turismen för högre priser.

Vad säger Tullverket?

När du har handlat en vara utomlands och vill ta med den tillbaka in i Sverige kan du behöva anmäla detta till Tullverket. Huruvida du behöver göra en anmälan eller inte beror på vad det är för typ av vara och hur du planerar att frakta den. Har du köpt en riktigt stor ullmatta på flera meter kan den behöva fraktas på ett annat sätt än du själv reser.

Observera att du inte behöver betala någon skatt eller tull om det är så att du har handlat varor från ett annat EU-land, men det innebär inte att det inte finns regler. Vill du t.ex. ta hem Greklands välkända Ouzo får du bara ta med dig en mängd som räcker för ditt eller din familjs privata bruk, inte mer. Hade du handlat alkohol från ett land utanför EU finns strikta regler om hur mycket av diverse alkoholhaltig dryck som får införas.