Det finns många som väljer att hyra ut tillfälliga bostäder till turister. Kanske har man en lägenhet man inte använder under vissa tider på året, eller så har man inte möjlighet att besöka sin stuga just under en viss tid. Då kan man tjäna lite pengar på att hyra ut boende till någon annan. Men hur gör man om det upptäcks att en turist orsakat skada på boendet?

När turister orsakar skada på boende utomlands

Om man har en bostad i utlandet som man hyr ut kanske man inte kan upptäcka skador med en gång, och hur är det egentligen med reparationer? Kan man anlita hantverkare som turist? och svaret är ja, i regel går det utmärkt. Har man köpt en fritidsbostad inom EU har man även rätt till ROT-avdrag för olika hantverkstjänster även om boendet inte finns inom de svenska gränserna. Det krävs dock att man är svensk medborgare.

Vad kostar det att åtgärda skadorna?

Beroende på vad som blivit skadat kan reparationen kosta mer eller mindre pengar. Om turisten haft husdjur som repat golvet är en golvslipning till bra pris det man letar efter. Det går i regel på ett par tusen kronor. Har gästen varit väldigt slarvig eller misskött sig kanske man behöver göra en mer omfattande renovering och det kan bli väldigt dyrt.

Vanliga skador

Vanliga skador som kan uppkomma är eluttag som lossnar, sprickor i speglar, fläckar på möbler eller tapeter samt brännmärken på mattor. Husdjur kan också orsaka klösmärken och andra skador. De kan även håra ner möbler som finns i boendet. Om en turist röker inomhus kan lukten sitta kvar länge och saker kan även missfärgas. Vill man skydda sig från det bör man skriva i kontraktet att rökning inte får ske inomhus.

Hur skyddar man sig som uthyrare?

Som uthyrare är det viktigt att du kollar upp den turist du ska hyra ut boendet till. Se också till att skriva ett väldigt detaljerat kontrakt där det framgår vem som ska ersätta skador i boendet, samt om några sådana funnits sedan tidigare. På så sätt kan turisten inte meddela att skadan funnits och på så sätt vägra betala. Det skadar inte heller att dokumentera boendet med bild och gärna film innan den nya hyresgästen eller turisten ska flytta in.