Som turist i ett annat land finns det många saker att uppleva. Vissa turistar bara under en kortare semester, medan andra befinner sig längre i landet, kanske till och med med planer att flytta eller köpa en bostad utomlands. Idag är det allt fler svenskar som väljer bort de klassiska sommarstugorna i Sverige och istället investerar i lägenheter eller hus i varmare breddgrader. Är du en av dem som vill bygga bostad utomlands eller kanske rusta upp en lägenhet i Spanien som du precis köpt? Då behöver du veta vad som gäller när du ska anlita hantverkare utomlands.

Så länge du inte bor permanent i landet du besöker så anses du fortfarande vara turist och det är något som du kan dra nytta av. Orsaken till detta är helt enkelt eftersom du som svensk medborgare har möjlighet att använda dig av många av de förmåner som Sverige har, vilket bland annat innebär att du kan anlita hantverkare med ROT-avdrag – förutsatt att du har köpt bostad inom EU.

Vad gäller för att få nyttja ROT?

ROT-avdraget är något som tilldelas alla svenska medborgare som betalar skatt i Sverige och som vill använda avdraget till t.ex. renovering, reparationer, golvläggning, ombyggnation eller nybyggnation. Du kan också använda dig av ROT-avdraget när du vill anlita en plåtslagare för tak i Stockholm eller om du vill ha hjälp med bandtäckning. Som tidigare nämnts behöver du betala skatt i Sverige, men du måste också se till att du äger bostaden som arbetet ska utföras på, vilket även gäller utomlands.

Länder som tillåter ROT-avdrag

Är du intresserad av en extrabostad utomlands och vill använda dig av ROT-avdraget i samband med upprustning eller bygge? Då finns det många olika länder att välja mellan. Kort och gott kan man säga att alla länder som är med i EES eller EU är godkända för ROT, vilket bland annat innebär Island, Spanien, Slovenien, Lettland, Ungern, Tyskland, Polen, Rumänien, Estland, Grekland och många fler.

Exakt hur du ska gå tillväga för att använda dig av ROT-avdraget för ett byggarbete i ett annat land kan se mycket olika ut, vilket även gäller för hur intyget gällande skattebefrielsen kommer att se ut. Är du osäker på vad som gäller kan du med fördel vända dig till en svensk förmedlingstjänst som hjälper dig att hitta bra och pålitliga hantverkare i landet.