Om resande snusare tycker det är jobbigt att kolla upp varenda lands regler kring snusimport, är det kanske ännu mer komplicerat för vape-entusiaster. Denna relativt nya produkt har i många länder inte ens hunnits klassificeras som nikotinprodukt. I vissa fall är allt som finns gissningar utifrån hur landet har hanterat vape-import tidigare.

Japan är ett av de länder där det i stort sett är okej att ta med sig vape, men med vissa restriktioner. Enligt JNTO (Japan National Tourism Organization) klassificeras engångs vape och e-cigaretter som läkemedel. Det betyder att det är tillåtet att ta med sig 120 ml vätska (med nikotin i) för användning i en månad. Behöver du ta med dig mer än så, måste du bistå med läkarintyg. Detta kan så klart vara svårt eftersom det bara rör sig om nikotin och knappast kan räknas som livsviktigt enligt en läkare.

Lär dig vett och etikett kring rökning i Japan

Om du vill göra din resa till Japan så behaglig som möjligt, både för dig och invånarna, bör du känna till de sociala reglerna; vad som är lämpligt och olämpligt i vissa situationer. Generellt bör du inte göra så mycket väsen av dig. Tala inte högt i mobiltelefonen, stör inte andra och så vidare. Detta gäller i stora drag även rökning, både för vanliga cigaretter och vape. Du får inte röka ute på stan, utan endast i specifika rökzoner. Personer under 20 år får inte vistas i dessa zoner och detta gäller oavsett om personen själv röker eller inte.

Ska du vejpa offentligt är den kanske viktigaste punkten att komma ihåg, att du endast får röka nikotinfritt såvida inte ”heat-not-burn”-tekniken används. Detta är en relativt ny regel. Hur hårt detta kontrolleras är svårt att veta, men ta det säkra före det osäkra och skippa nikotinjuicen när du är utomhus.