Inför din Japanresa kommer här några tips och råd. Det som går som en röd tråd genom det japanska folket och samhället är respekten för andra. Gruppen är viktigare än individen, och att vara självisk ses inte med blida ögon. Många i de yngre generationerna, och även kvinnor, blir dock sakta mer och mer självständiga och går sin egen väg, men respekten för andra och gruppkänslan är trots allt ändå väldigt stark. När du är i Japan möts du av stor vänlighet och hjälpsamhet, och de har en otrolig servicekänsla.

Går du ut på restaurang så kan du behöva påkalla kyparens uppmärksamhet för att hen ska komma över till ert bord. En hand i luften och ett ”sumimasen” (”ursäkta”) så är det dock löst. I Japan är man inte van vid att kunderna vill ändra sin order, till exempel byta ut en ingrediens mot en annan. På de flesta ställen är det som erbjuds det som gäller, men du kan alltid fråga och det finns numera ett flertal matställen med både vegetariska och veganska alternativ. Titta gärna in på Tripadvisor för mer information om de bästa veganska restaurangerna runtom i Japan, exempelvis Kyoto eller andra större städer. När du fått din mat är det viktigt att äta upp allt på tallriken; att lämna mat anses väldigt oartigt. Både mot maten själv och mot kocken som har tillagat den.

Nästa tips är att inte tala i mobilen på bussar och tåg då även det ses som oartigt mot dina medresenärer. De allra flesta kommunala transportmedel är väldigt tysta även om de är fulla med folk, så sätt mobilen på ljudlös när du reser. Och du – snyt dig inte när du är bland folk.