Sätt dig ner och gör research innan du reser. Genom att öka din medvetenhet om landet du ska till kommer du vara förberedd redan när du kliver av flyget, och det kommer vara värt mycket. Ta redan på vilken eller vilka religioner landet har, hur traditionerna ser ut och vad som anses vara artigt respektive oartigt. Med detta kommer du en bra bit på din väg mot spännande möten och ökad förståelse. Försök ha ett så öppet sinne som möjligt under din resa och prova att ge dig ut lite utanför din ”comfort zone” – våga prova nya saker och öppna upp för andra sätt att förhålla sig till världen.

Vi kommer alltid ha vår svenska kultur som en del av oss, den går inte att plocka bort. Men under våra resor skulle vi ibland med fördel kunna låta den ta en lite mer undanskymd plats till förmån för den nya kultur vi har möjlighet att uppleva. Att inte alltid vara ”svensk till varje pris” och hålla benhårt på våra personliga vanor och förhållningssätt, kan vara något som leder till både personlig utveckling och fantastiska erfarenheter i ett nytt land. Skulle kulturkrockar ändå hända, och det lär de ju trots allt göra, så brukar en ursäkt och ett vänligt skratt rätta till situationen. Har du möjlighet kan du förklara hur situationen troligen hade utspelat sig hemma i Sverige, och då möter du förmodligen ännu mer förståelse.

Något som också brukar öppna många både fysiska och mentala dörrar i möten med andra människor, är att lära sig några viktiga fraser på det nya språket. Att visa att du anstränger dig visar på förståelse och respekt, och kommer garanterat uppskattas väldigt mycket av den lokala befolkningen. Du behöver inte kunna mycket, men att kunna några artighetsfraser och kanske något lite extra räcker långt.

Att vara påläst och dessutom ha lärt dig några fraser på det andra språket kommer göra dig insatt på ett sätt som skiljer ut dig från de turister som inte har gjort den ansträngningen. Det är du som kommer komma nära både lokalbefolkningen, landet och kulturen, och resan lär bli väldigt mycket mer givande om du väljer att förbereda dig. Du kommer också skaffa dig en större förståelse för situationer eller beteenden som du annars kanske hade reagerat annorlunda på.