Inom vinkretsar är historien känd: 1976 anordnades en vinprovning i Paris, med amerikanska och franska viner. Alla visste på förhand att Frankrike så klart skulle vinna. När tävlingen var slut visade det sig i stället bli en klassisk David mot Goliat-historia. USA vann (även om det inte riktigt var en tävling) och sedan dess är USA en av de mest respekterade vinnationerna i världen.

Det bästa vita vinet i vinprovningen blev en chardonnay från Napa Valley, Kalifornien. Just den årgången är svår att hitta i dag, men ett stort utbud av viner på druvan chardonnay kan du hitta på Vinoteket till bra priser. Utbudet skiljer sig från Systembolaget och hemleverans erbjuds till hela landet. Förutom klassiska chardonnay finns mousserande viner, roséviner, röda viner och vinlådor. Utbudet uppdateras kontinuerligt med produkter från hela världen.

Nya intressanta uppstickare i vinbranschen

Ingen vet var nästa stora vinskräll kommer att inträffa. Kina är ett land som legat i framkant som spännande uppstickare i vinvärlden, och som anammat många av de tekniker som används i fransk vinframställning. Kina har dock redan blivit relativt etablerade, om än inte på samma storslagna sätt som USA blev 1976. Andra mer eller mindre nya vinnationer att hålla ögonen på är Chile, Indien, Kroatien, Grekland och Kanada.