Under de senaste pandemiåren har allt fler börjat upptäcka naturen och hur fantastiskt fina semestrar och resor som går att ha på hemmaplan. Utomhus kan vi umgås på ett friare sätt med varandra och dessutom få en otrolig naturupplevelse och fylla på energiförrådet med mängder av frisk luft.

Packa inför friluftsresan eller vandringen

Även om det nästan bara är så gott som att snöra på sig kängorna och gå ut genom dörren så finns det såklart ett par saker som kan vara bra att packa med sig i ryggsäcken. Oavsett om det är en dagstur eller om ni planerar att vara borta flera nätter är det en fördel att ha med sig något slags kök och utrustning för att enkelt kunna svänga ihop en måltid. Det finns flera typer av smidiga och lätta utekök som är perfekta att packa med sig i väskan när man ger sig ut. Allt från avancerade stormkök till lättare utrustning för att snabbt göra upp en eld finns att välja mellan. Vilket man ska ha beror helt på vilka krav man har och vilken typ av mat som ska tillagas. För nybörjaren räcker det med ett enklare stormkök och kanske ett par färdigrätter på konservburk som går snabbt att värma.

Varma kläder för nätterna, något att sova på och tält är viktig packning för den som tänkt vara ute längre än en dag. Är planen att befinna sig längre från civilisationen rekommenderar vi också att man packar med en liten första hjälpen-låda ifall olyckan skulle vara framme på något sätt.

Vackra resmål med närhet till hemmet

Oavsett om du bor i storstad eller ute på landet finns det garanterat vackra resmål bara några mil bort. I Sverige har vi lyxen att nästan alltid ha nära till vacker natur och med allemansrätten har vi dessutom tillgång till den helt gratis.

Förutom att göra sökningar online på sjöar, naturreservat och andra sevärdheter i din omgivning kan vi också rekommendera att helt enkelt ta en titt på kartan och se vad naturen runt dig har att erbjuda. Leta upp närmsta vattendrag, skog eller berg och planera en härlig utflykt kring detta resmål.

Gratis friluftsaktiviteter för hela familjen

En stor fördel med att uppleva naturen på det här sättet är förstås att det är helt gratis. För den som inte nöjer sig med att bara vandra finns det många andra saker att hitta på i naturen. Upptäck fornlämningar, bada i hav eller sjö, paddla kanot eller varför inte bestiga ett berg? Under vintertiden kan man packa med sig skridskor ut på en tur eller se om några spår för längdskidor finns i närheten. Detta går att kombinera med en vandring eller längre utflykt för den som inte är rädd för att packa ner lite extra i väskan. Oavsett vad ni bestämmer er för att göra så se till att resa näsan från mobilen ett tag och verkligen njuta av allt det vackra som finns runt omkring oss där ute.